5.Sınıf Türkçe Sınav Soruları – Metin Türleri

5.Sınıf Türkçe Sınav Soruları - Metin Türleri

Soru 1

İki hafta kaldı: Dev asteroit yaklaşıyor. NASA, dev bir asteroidin 4 Şubat'ta Dünya’ya en yakın konuma geleceğini bildirdi. Saatte yaklaşık 108 bin kilometre hızla Dünya’ya yaklaşan dev asteroit, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesini (NASA) alarma geçirdi. "Tehlikeli" kategorisinde değerlendirilen asteroit, iki hafta sonra gezegenimize en yakın konuma ulaşacak. Yaklaşık 1,1 km genişlikte olduğu tespit edilen asteroit, 4 Şubat günü gezegenimize 4.208.641 km mesafeden geçecek. Bilim adamları, bu büyük kaya parçasının Dünya ile temas etmesi durumunda Dünya’nın buz devrine dönebileceğini belirtiyor.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Nesnel cümleler kullanılmıştır.
B
Dili açık ve anlaşılırdır.
C
Kurgusal unsurlara yer verilmiştir.
D
Bilgilendirici bir metindir
Soru 2

Aşağıdakilerden hangisi bilgilendirici bir metindir?

A
Koşarak kapıyı açtım. Bisikletimi dışarıya çıkardım. Önce bir bezle bisikletimin her tarafını sildim. Frenlerine ve lastiklerinin havasına baktım. Her şey normaldi, artık gidebilirdik.
B
Bir gün korunun yanındaki düzlüğe kamyonlarla kum ve çakıl getirdiler. Dağlar gibi yığdılar çimento torbalarını. Sonra fabrikanın adamları geldi buraya. Çimentoları dökmeye başladılar.
C
Çöl, başka kara parçalarına göre çok farklı bir iklim yapısına sahiptir. Çöllerde çok az yağmur yağar. Fakat bu bile bitkilerin çiçek açması ve tohum salması için yeterli olur.
D
O yılın yaz aylarını ben Marmaris’te geçirdim. GünceAyvalık’taydı. Birbirimize ayda iki kez mektup yazmak için sözleşmiştik. Günce bana Ayvalık yaşamını yazıyordu, ben de ona Marmaris’teki günlerimi anlatıyordum.
Soru 3

Serdar'ın akvaryumunda birbirinden güzel üç tane balık vardı. Serdar bu balıklara gözü gibi bakıyor, hiçbir şeylerini eksik etmiyordu. Bu kadar ilgi ve sevgiye rağmen balıklar çok mutsuzdu. Altın renkli balık, siyah renkli balığa bakıp iç çekiyor ve “Ne güzel bir rengi var, hele uzun siyah kuyruğu, yüzerken ne de güzel dalgalanıyor! Ne olurdu ben de onun gibi simsiyah olsaydım ya da şu kırmızı balık gibi kırmızı olsaydım?” diyordu. Kırmızı renkli balık ise “Ne olurdu ben de geceler kadar kara ya da şu altın renkli balık gibi pırıl pırıl olsaydım?” diye üzülürdü. Siyah renkli balığa gelince o da “Neden kırmızı ya da altın gibi pırıl pırıl değilim?” diye söylenirdi bütün gün.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Fabl türünde yazılmıştır
B
Öyküleyici anlatımdan yararlanılmıştır.
C
Hayal ürünü unsurlara yer verilmiştir
D
Anlatım III. kişi ağzından yapılmıştır
Soru 4

Elif, hiç tanımadığı bir ortamda buldu kendisini. “Mavi Ay Oteli’ne hoş geldiniz!” diyordu sevimli bir bayan görevli. Ne olduğunu anlayabilmek için çevresine bakındı. Salonun pencerelerinden ufuktaki kocaman, mavili beyazlı topu gördü Elif. Dünya'nın uzaydan görünüşüydü bu. Elif,

─ Neredeyim, diye sordu.

─ Ay’dasınız Elif Hanım, dedi görevli.

─ Nasıl geldim buraya?

─ Dünya'dan Ay'a servis yapan uzay mekiğimizle geldiniz.

─ Hiçbir şey anımsamıyorum.

─ Bu, doğal efendim! Ses hızının beş katı bir hızla yapılıyor uçuşlarımız. Bu da kimi konuklarımızda geçici bir unutkanlığa yol açıyor.

Bu parçada aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine yer verilmemiştir?

A
Olay
B
Yer
C
Şahıs
D
Zaman
Soru 5

Ben lezzetli ve tatlı bir şeftaliydim. Cildim ütülenmiş gibi dümdüz ve incecikti. Yanaklarıma gelince onlar sarıdan pembeye dönmüş ve kızarmıştı. Sabahın taze çiğ damlaları henüz yıkanmışım gibi kabuğumun üstündeydi. İçimdeki iri çekirdek yeni bir şeftali ağacının tohumu olmayı düşleyip duruyordu.

Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Anlatım I. kişi ağzından yapılmıştır.
B
Kurgusal unsurlara yer verilmiştir.
C
İkilemelerden yararlanılmıştır.
D
Hikâye edici bir metindir
Soru 6

Aşağıdaki metinlerden hangisi yay ayraç içinde verilen türde yazılmamıştır?

A
Tilki çok acıkmış ve bir bağa girmiş. İştah açıcı üzümlerden yiyerek karnını doyurmak istemiş. Ancak bir türlü yetişip de o güzelim üzümlerden yiyememiş. Bu sefer de ‟Önemli değil canım, nasıl olsa hepsi ekşiydi.” demiş. (Fabl)
B
Bilinen ilk hesap makinesi abaküstür. Abaküs, ilk kez Atina yakınlarındaki Salamis Adası’nda kullanıldı. Üzerine birçok sütun oyulmuş mermer abaküste sayıları, minik çakıl taşları simgeliyordu. (Masal)
C
İngiltere’deki Uluslararası Ömür Boyu Yaşam Merkezi, hafızanın müzikle iyileştirilebileceğini tespit etti. Bazı hastalar üzerinde araştırma yapan 50 uzman, ileri seviyede hafıza kaybı olanların bile müziği algılayabildiklerini açıkladı. Bu araştırma, müziğin hafıza üzerindeki olumlu etkisini ilk kez ortaya çıkarmış oldu. (Haber yazısı)
D
İki çocuk neşeyle alt kamaraya indiler. Dolaplardan ağları ve oltaları alıp hızla yukarı çıktılar. Ufaklık, ağın ucunu denize doğru atarken “Yunus, Yunus...” diye seslendi. (Hikâye)
Soru 7

I

Onunla günaydın, derim,

Konuşur ve şarkı söylerim.

Seni onlarla duyabilir,

Dersimi onlarla dinlerim.

Suyun sıcaklığını,

Onunla hissederim.

Annemi ve çiçekleri,

Onunla koklarım.

Sana onlarla bakar,

Her şeyi onlarla görürüm.

II

Çevreden gelen ışık, ses, koku, tat ve sıcaklık gibi uyarıları algılayan organlara duyu organı denir. İnsanlarda göz (görme), kulak (işitme), burun (koklama), dil (tatma) ve deri (dokunma, hissetme) olmak üzere beş duyu organı bulunur. Bu organlar, çevreden gelen uyarılara göre özelleşmiş hücrelerden yapılmıştır. Duyu organlarında bulunan ve çevreden gelen uyarıları algılayabilen hücrelere duyu hücreleri, duyu almaçları veya reseptör denir. Duyu organları tarafından algılanan uyarılar, duyu sinirleri ile beyindeki duyu merkezlerine iletilir. Beyindeki duyu merkezleri, duyu organlarından gelen uyarıları değerlendirir ve algıladığı durumu ilgili organa hareket sinirleri ile gönderir. Böylece çevreden gelen uyarılar algılanmış olur.

Bu metinlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A
Dizelerden oluşması
B
Benzetmeden yararlanılması
C
Benzer konulardan söz edilmesi
D
Kurgusal unsurlara yer verilmesi
Soru 8

Aşağıdakilerden hangisi hikâye edici bir metin değildir?

A
Her gün kızak kayma yarışı yapıyorduk. Caminin yanındaki çarşıya çıkan yokuş, oyun yerimiz olmuştu. Üçümüz, kızağı çekerek yokuşun başına varıyor, oradan aşağıya kadar kayıyorduk.
B
Sibirya kurdu, kızak çekme ve bekçilik işlerinde iyi olan, sıcağı sevmeyen bir köpek türüdür. Gözleri biraz ürkütücüdür ama gerçekte sevecen ve yaramaz bir köpektir. Oyuncudur, bu yüzden çocukların çok sevdiği köpek türlerinden biridir.
C
Polat ve Ali, eski bezlerle ve hasır parçalarıyla ağacın dalını sarmaya başladılar. Yoksa bu dal, kışın sonuna kadar dayanamayacaktı. Dalı sardıktan sonra diğer ağaçları da kontrol ettiler.
D
Zavallı at, sahibine uzun yıllar hizmet etmiş ama sonunda çalışamayacak kadar yaşlanmıştı. Bunu iyice anlayan sahibi, atına “Seni artık istemiyorum, ahırımdan git!” dedi.
Soru 9

    I Kurdun biri, su içmek için nehre gitmiş. O sırada nehirden su içmekte olan körpecik bir kuzu görmüş. Kuzu da kurdu görmüş ve bacakları titremeye başlamış. Kurt, kuzuya “Sen benim içtiğim suyu niye bulandırıyorsun?” demiş. Kuzu, “Aman efendim, kızmayın bana ne olur! Hem bir bakın, ben sizin suyunuzu nasıl bulandırırım? Siz yukarıdasınız, ben aşağıdayım. Su yukarı doğru akmıyor ki!” demiş.

II Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde küçük bir kulübede karısı ve yedi çocuğuyla birlikte yaşayan yoksul bir oduncu varmış. Oduncunun en küçük çocuğu parmak kadarmış. Bu yüzden ona Parmak Çocuk adını vermişler. Günün birinde oduncu ve ailesi, parasızlıktan yiyeceksiz kalmışlar. Ne yapacağını şaşıran oduncu, çocuklarını götürüp ormana bırakmış. Çocuklar ormanda yalnız kaldıklarını anlayınca ağlamaya başlamışlar. Bir süre sonra kalkıp etrafı incelemişler. Parmak Çocuk bir ağaca tırmanmış ve ileride bir ev görmüş. Gidip kapıyı çalmış.

Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönlerinden biridir?
A
İkilemelere yer verilmesi
B
Benzetme yapılması
C
Kurguya dayalı olması
D
Tekerleme kullanılması
Soru 10

Güneş yeni doğduğu için ortalık tam olarak aydınlanmamıştı. Yataktan kalktım yavaş yavaş, yüzümü yıkadım. İçimde nedenini bir türlü anlayamadığım bir sıkıntı vardı. Annem kahvaltıyı hazırlamıştı. Masada zeytin, peynir, yağ, bir de yumurta... Ağzıma zorla aldığım lokmaları yutamadım. Sadece çayı içtim. Annem, yediklerime bakmadığı için beni zorlamadı.

Bu hikâyede anlatılan olayın geçtiği zaman aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A
Akşam
B
İkindi
C
Öğle
D
Sabah
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
10 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
Son
Geri dön

 

“5.Sınıf Türkçe Sınav Soruları – Metin Türleri” için 3 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.